بیماری اسپاسم شیرخوارگی
اسپاسم شیر خوارگی
یک اتفاق ناگوار:
در یک بعد از ظهر پاییزی وقتی در درمانگاه بیمارستان کودکان بهرامی مشغول ویزیت بیماران بودم، زوج جوانی شیرخوار خود را جهت چک آپ (به گفته خودشان) آورده بودند. مادر گفت چند ماهی است فرزندم روزی چند بار گریه شدیدی دارد. او ادامه داد به من گفته اند کولیک شیرخواری است و مهم نیست اما الان چند وقتی است که تکامل فرزندم مختل شده و حملات گریه بیشتر شده است. وقتی از مادر شیرخوار پرسیدم حملات کودک را برایم توضیح دهید گفت؛روزی چند بار بمدت چند ثانیه به اطرافش توجهی ندارد و سرش به جلو خم شده و دستهایش از هم باز می شوند و بعد از چند ثانیه گریه می کند. به مادر گفتم این حملات کولیک نبوده بلکه این حملات تشنج هستند که به آنها بیماری اسپاسم شیرخوارگی می گویند.
بیماری اسپاسم شیرخوارگی چیست؟
اسپاسم شیرخوارگی نوعی بیماری مغزی است که بصورت حملات تشنج چند ثانیه ای و اختلال تکاملی نمایان می شود. در اسپاسم شیرخوارگی دو نوع تشنج بصورت خم شدن شیرخوار به جلو و باز شدن دستها و یا عقب رفتن سر شیرخوار و جمع شدن دستها اتفاق می افتد.
اسپاسم شیرخوارگی بیشتر در چه سن و جنسی بروز می کند؟
بیشتر موارد اسپاسم شیرخوارگی در شیرخوارگی بخصوص سن چهار تا دوازده ماه نمایان می شود و در پسرها شایعتر می باشد.
علت بیماری اسپاسم شیرخوارگی چیست؟
بیشترین علت اسپاسم شیرخوارگی اشکال در اکسیژن رسانی به جنین در طی دوران بارداری است. اگرچه بیماریهای ارثی متابولیک و ژنتیک نیز جزو علتهای این بیماری هستند.
اقدامات تشخیصی لازم در اسپاسم شیرخوارگی چه هستند؟
درصورتیکه شیرخوار حملات مشکوک به اسپاسم شیرخوارگی داشته باشد ضروری است کودک توسط فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ویزیت شود و در اولین فرصت نوار مغز برای کودک انجام شود.
در چند درصد موارد نوار مغز برای تشخیص بیماری اسپاسم شیرخوارگی کمک کننده است؟
نوار مغز در پنجاه تا هفتاد درصد موارد بیماری اسپاسم شیرخوارگی امواج بی نظم و با ولتاژ بالا را که برای این بیماری تشخیصی هستند نشان می دهد.
آیا برای بیماری اسپاسم شیرخوارگی درمان وجود دارد؟
بله درصورتیکه بیماری اسپاسم شیرخوارگی زود تشخیص داده شود با درمان دارویی بهبودی قابل ملاحظه ای در این بیماری اتفاق می افتد. اگرچه در درصدی از این بیماران که قبل از شروع حملات اسپاسم شیرخوارگی تکامل غیرطبیعی داشته اند پیش آگهی مناسبی نخواهند داشت.
دکتر محمدکاظم بخشنده فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان فلوشیپ نوروماسکولار